Comunicat APR-UB: volem respostes (5 maig del 2014)

Benvolgudes i benvolguts companys,

Recentment, la campanya “Apadrina un associat” engegada des de l’Assemblea de Professorat Reclamant de la UB (https://professoratreclamantub.wordpress.com/) ha tingut ressò a la premsa –us agrairem que la difongueu a través de les xarxes socials: #apadrinaunassociat  + #joportoxapa –.

 Als  enllaços següents hi trobareu l’article aparegut el proppassat dia 20 d’abril al diari El País i la reacció del vicerector de Política Científica, Enric Canela, a partir dels quals citarem: 

 “Profesor universitario por 300 euros”, d’Ivanna Vallespín: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/04/19/catalunya/1397923655_420335.html

“Professorat associat, una lacra social”, d’Enric Canela: http://www.enriccanela.cat/index.php/2014/04/20/professorat-associat-una-lacra-social/

També se’n va parlar a l’emisora SER – Catalunya al programa: Qualitat en precari. http://www.cadenaser.com/cultura/audios/qualitat-precari/csrcsrpor/20140424csrcsrcul_6/Aes/

 En vista de les declaracions que hi apareixen dels membres de l’equip de govern i del president del comitè d’empresa de PDI-laboral, des de l’Assemblea de Professorat Reclamant de la UB ens plantegem un seguit de preguntes que volem compartir amb vosaltres:

 1. Segons el diari El País,David Carpio (CCOO, president del comitè d’empresa), “propone regularizar la situación de los asociados en cinco años. Una propuesta que, si el comité está de acuerdo, pondrán encima de la mesa en una próxima reunión con el rectorado“.

 •  Per què el president del comitè d’empresa explica –si és que podem anomenar explicació a les vaguetats publicades– el seu full de ruta sobre la situació del professorat associat abans a la premsa que a la plantilla?
 • És normal que el president del comitè d’empresa respongui més ràpidament a una periodista que a les peticions de reunió d’un col·lectiu de 85 treballadors que han iniciat una reclamació col·lectiva amb la institució?
 • L’Assemblea de Professorat Reclamant va sol·licitar formalment (per registre i per correu electrònic) una reunió amb el comitè d’empresa el dia 11 de març de 2014. Durant un mes i mig, la resposta que hem obtingut del comitè d’empresa (ens consta que per decisió de la presidència) ha estat el menyspreu en forma de silenci. Quan per fi hem rebut una resposta, fa pocs dies, no ha estat per manifestar la disposició del comitè d’empresa a reunir-se amb nosaltres com a assemblea, que és el que demanàvem, sinó invitant un representant de l’assemblea a exposar les demandes a la propera reunió del comitè. L’única resposta positiva a la sol·licitud de reunió ha vingut dels representants al comitè d’empresa de la secció sindical de la CGT, amb qui ens vam reunir el dia 7 d’abril i amb qui vam començar a explorar vies d’acció conjunta, juntament també amb les companyes i companys de la COS que van impulsar les reclamacions col·lectives des de fa un any i que ens han donat suport en tot moment, per fer front a la injustícia que patim.
 •  A què es refereix Carpio quan parla de “regularitzar la situació dels associats”?
 • Per què el president del comitè d’empresa no ha explicat ni consultat a la plantilla la proposta que diu que farà al vicerector? És un funcionament democràtic i transparent negociar el futur laboral d’uns 2.000 treballadors sense ni tan sols informar-nos-en? Qui representa Carpio?
 • Que la proposta de regularització sigui “en cinc anys” implica que el comitè d’empresa defensa que seguim cobrant –els qui renovem, és clar– entre 300 i 500 euros al mes durant els propers cinc anys?

 2. Enric Canela afirma el següent al seu blog: “El sous, és miri com es miri, són miserables. El que es paga per una hora de classe és inferior al que cobra una persona netejant. Un professional extern, si accepta impartir una classe, serà per plaer […]. Sí que faré un forta crítica a una nefasta política dels governs que han permès aquesta vergonya.

 •  Només els governs? Els successius equips rectorals de la Universitat de Barcelona no han tingut res a veure amb la situació del professorat associat?
 • El professorat associat sorgeix per generació espontània?
 • Qui decideix fer servir massivament aquesta figura contractual per contractar fraudulentament investigadors?
 • Per què la Universitat de Barcelona paga el mínim possible al professorat associat, mentre que hi ha alguns associats d’altres universitats que cobren d’acord amb una escala salarial més alta?

 3. Enric Canela respon un comentari de Jordi Villà a la seva entrada de blog, en què aquest últim argumenta que la culpa de la situació del professorat associat és de les universitats que volen mà d’obra barata i dels comitès d’empresa que han mirat cap a una altra banda per reduir la pressió al professorat estabilitzat, en aquests termes: “Les universitats van utilitzar malament aquesta figura des que es va aprovar l’LRU. Una manera de pagar poc. Després han quedat atrapades. Aquesta aplicació és il·legal i el que haurien d’haver fet els tribunals és suspendre els contractes, aleshores, ara hi ha milers de persones afectades.

 • No respon aquí el propi Canela moltes de les preguntes del punt anterior?
 • El vicerector de Política Científica està donant la raó a la nostra reclamació col·lectiva, impulsada per la secció sindical a la UB de la COS, que bàsicament afirma que la majoria de contractes de professor associat són un frau de llei, i que demana que, en conseqüència, se suposin indefinits (amb l’objectiu d’obrir una negociació política amb l’equip de govern un cop reconeguda, com fa Canela, la il·legalitat de la situació)?

 4. Fent referència a UNIBA, el nou passet vergonyós de la UB cap a la privatització de la universitat pública de la mà del Grup Planeta (per a més informació, vegeu: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/04/09/catalunya/1397057264_725987.html), el rector Dídac Ramírez declara a El País:Si s’augmenta l’oferta formativa es contribueix que els professors puguin participar en el projecte i ajudar a pal·liar aquesta problemàtica.

 • Com contribuirà l’augment d’oferta formativa a resoldre la situació del professorat associat en un context de reducció d’estudiants pels preus vergonyosos de les matrícules i de tancament de grups?
 • Quant cobrarà el professorat contractat per impartir docència del nou grau i els dos nous màsters que UNIBA, aquesta nova institució “público-privada”, ofertarà a preu d’or al mercat castellanoparlant de l’Amèrica Llatina?
 •  Com contribuirà l’augment d’oferta formativa a solucionar la situació del professorat associat si l’equip de govern aconsegueix dur a terme els seus plans de reducció dràstica de facultats i departaments, cosa que suposarà una disminució de les reduccions docents per càrrecs de gestió institucional al professorat permanent?

 5. Enric Canela, fent referència a les declaracions del rector Dídac Ramírez al diari El País, afirma: “Jo sé el que li amoïna la situació i també sé que ara no hi pot fer res.”

 •  Si el rector d’una universitat no pot fer res davant d’una situació que ell mateix qualifica com “un dels grans problemes de les universitats actualment”, i que el seu vicerector de Política Científica titlla de “dramàtica i vergonyosa”, no és dramàtic i vergonyós que no dimiteixi com un acte de protesta? Per què necessitem gestors impotents?
 • Si tant preocupa la situació del professorat associat a l’equip rectoral, per què no s’ha reunit encara amb l’Assemblea de Professorat Reclamant de la UB, que des de juliol de 2013 cada vegada que hem entrat per registre una reclamació col·lectiva hem sol·licitat una entrevista amb el Rector? La primera resposta per part de l’equip de govern ha estat una missiva del vicerector de Professorat que hem rebut a finals de març, sens dubte fruit de la pressió exercida pel Síndic de Greuges de Catalunya. Farem públic el contingut de la missiva i la nostra resposta en un proper comunicat.

Fins aquí les preguntes. Invitem tothom a reflexionar sobre les respostes.

Assemblea de Professorat Reclamant de la Universitat de Barcelona

 

Barcelona, 5 de maig del 2014

 logo

https://professoratreclamantub.wordpress.com/

@REclamantsUB    #apadrinaunassociat

 

 

 

Anuncis

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: