RESUM DEL CLAUSTRE DE 28 DE MAIG DE 2014

RESUM DEL CLAUSTRE DE 28 DE MAIG DE 2014
Com a representants de l’Assemblea de Professorat Reclamant (APR) i del col·lectiu de PDI temporal al Claustre de la UB, us volem fer arribar el resum de la nostra primera sessió del Claustre de la UB que, com no pot ser d’una altra manera, difereix essencialment del resum que el rectorat ha penjat al web institucional (http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2014/05/071.html).

Tot i així, pensem que podem seguir la mateixa estructura i citar-ne el text literal perquè, al cap i a la fi, el nostre discurs es construeix sobre el seu, la diferència és que nosaltres ho veiem tot molt different.
Abans d’entrar en qüestió, però, també volem informar-vos que un membre de l’APR ha estat escollit membre del Consell de Govern, al qual podrà portar les nostres reivindicacions a favor de l’estabilització i dignificació de les condicions laborals del professorat laboral precari, així com defensar un model d’universitat pública oposat al de la universitat-empresa que patim.
Comencem pel principi. Tal com diu el comunicat institucional:
  • “Seguint els punts de l’ordre del dia, en primer lloc s’ha elegit la Mesa del Claustre, que ha quedat constituïda de la manera següent: Enoch Albertí i Margot Rodríguez repeteixen en el càrrec de representants del PDI i del PAS, respectivament, i Lucía Pérez és, a partir d’ara, la representant del col·lectiu d’estudiants.”
D’acord amb el reglament, cada col·lectiu del claustre ha d’elegir el seu representant a la mesa. En el cas del PAS i l’alumnat, l’elecció ja s’havia fet en els respectius consells però, en el cas del professorat, simplement ens van dir que el nostre representant és el Dr. Enoch Albertí, sense que se’ns donés l’oportunitat d’elegir ningú. Després vàrem preguntar a persones que tenien experiència en claustres anteriors i ens van dir que, malgrat que el reglament diu que s’ha d’elegir un membre entre el professorat, se segueix la tradició de posar a la Mesa el degà de la Facultat de Dret, pels seus coneixements sobre procediments administratius. No ho discutim, però sí que ens sorprèn que un òrgan aparentment tan respectable (sobre el paper) com és el claustre de la UB no respecti el seu propi reglament i no se’ns doni, com a mínim, una explicació als nous membres sobre aquesta “tradició” que va contra el procediment.
El text institucional continua:
  • “A continuació, el rector, Dr. Dídac Ramírez, ha llegit el seu informe, en què, com ja ha fet en altres ocasions, ha incidit en la necessitat «d’apostar per un model propi i intern que reforci la nostra autonomia i sostenibilitat per evitar que la conjuntura socioeconòmica deixi efectes estructurals». Així mateix, Ramírez ha assegurat: «Per no dependre d’aquesta conjuntura de disposicions poc debatudes i de retallades que a llarg termini impactaran en l’herència per a les generacions futures, hem començat un ampli debat sobre la reforma de la nostra universitat, que abasta des del nostre Estatut fins a les nostres estructures, així com la modernització i adaptació del nostre funcionament». El rector ha conclòs la seva intervenció demanant suport per mantenir actiu i participatiu un claustre en un any estratègic per modernitzar i millorar la universitat, per al debat intern i per al model propi de la reforma de la UB». La majoria dels torns de paraula s’han centrat, principalment, en alguns dubtes existents sobre la reforma de l’estructura de la Universitat de Barcelona. La major part dels claustrals que han intervingut han apuntat la necessitat de la reforma, però han demanat més informació per poder debatre-la.”
És cert que el rector es va referir a la reforma de l’Estatut i de les estructures de la UB. El que no compartim és que “La major part dels claustrals que han intervingut han apuntat la necessitat de la reforma, però han demanat més informació per poder debatre-la”. El cert és que hi va haver molts torns de paraula i absolutament ningú es va mostrar clarament favorable a una reforma de la qual el rectorat vol fer aprovar les “línies mestres” en el proper Consell de Govern al juliol. És més, la major part de les intervencions de l’alumnat, el PAS i el professorat van ser crítiques molt contundents contra el rector i la seva política, expressant clarament que no li tenen cap confiança, es van llegir dos manifestos contra la reforma aprovats per les Juntes de Facultat de Biologia i Filosofia, i fins i tot van demanar la dimissió del rector, tot plegat entre grans aplaudiments.
El comunicat continua:
  • “El rector ha manifestat que aquest procés s’obrirà a la participació activa de tots els col·lectius implicats. Començarà el 19 de juny sobre la base d’una memòria que es presentarà a la Conferència de Degans extraordinària i que serà portada al Consell de Govern perquè al juliol es puguin traçar les línies mestres de la reforma, que s’estendrà durant dos anys.”
És a dir, es volen aprovar al juliol les “línies mestres” d’una reforma que no coneix ningú, però que la informació que tenim diu que implicarà la desaparició de la meitat de facultats i departaments i la revisió de la Relació de Llocs de Treball del PAS (l’únic col·lectiu que té RLT) en funció de com quedi la Universitat. Naturalment, aquesta proposta de “participació activa” entre el 19 de juny i no sabem quin dia de juliol que promet el rector va convèncer molt poc i fins i tot un representant del professorat va demanar que se sotmetés a consulta del claustre la necessitat de la reforma, petició que va ser desatesa provocant una profunda indignació, especialment tenint en compte que la normativa obliga a “escoltar el Claustre” en cas de supressió de centres i ensenyaments.
Continua el resum institucional:
  • “Després s’han fet les votacions per elegir els vint representants del Claustre al Consell de Govern. Un cop finalitzades les votacions i fet el recompte, la secretària general ha comunicat els resultats i ha enumerat els diferents representants, que queden distribuïts, segons el Reglament, de la manera següent: 10 membres del col·lectiu del personal funcionari doctor, 2 membres del personal no funcionari i/o no doctor, 2 membres del PAS i 6 del col·lectiu d’estudiants.”

La candidatura presentada per l’APR ha obtingut un dels dos representants al Consell de Govern que tenim el col·lectiu de “personal no funcionari i/o no doctor”, en Josep Casulleras, professor associat de Filologia, que podrà portar les nostres reivindicacions davant d’aquest òrgan. Ens podem felicitar i aprofitem per agrair tot el suport que hem rebut en forma de vots, que entenem que és un reconeixement de la feina feta fins ara i de la justícia elemental de les nostres demandes.

A continuació, diu el comunicat:
  • “El Claustre també ha aprovat una proposta d’acord de rebuig al projecte de Llei de l’avortament, aprovada pel Consell de Ministres el 20 de desembre de 2013, amb 162 vots a favor, 9 abstencions i 3 vots en contra.”
Val a dir que aquesta proposta no es va incloure a l’ordre del día per iniciativa del rectorat, sinó perquè un nombre suficient de membres del claustre ho vàrem demanar dies abans, seguint el procediment establert.
Finalment, tal com diu el comunicat oficial:
  • “El rector ha tancat aquesta sessió constitutiva recordant dues persones que recentment han traspassat: el Dr. Josep Carreras, catedràtic de Medicina, i el Dr. Miquel Caminal, catedràtic de Ciència Política.”
Després d’aquesta sessió, des de l’APR veiem encara més clara la necessitat d’establir vincles amb els altres sectors del Claustre i estem treballant en aquest sentit. Si s’uneixen facultats i departaments quedarà una estructura on no hi haurà cabuda per a l’estabilització ni la carrera acadèmica del professorat precari, desapareixaran graus i màsters, es perdran encara més estudiants i el PAS també es veurà molt afectat. La nostra indignació amb la situació de la Universitat de Barcelona, i de les universitats públiques en general, és molt gran i l’hem de fer sentir per tot arreu. Potser és prematur treure conclusions, però tenim la impressió que hi ha ganes de canvi en tots els sectors de la comunitat universitària i creiem que ha arribat l’hora d’unir esforços. No oblideu que la Universitat de Barcelona és nostra, dels membres de la comunitat universitària i de la societat sencera, no podem permetre que la destrueixin ni que es perpetuïn les deplorables condicions de precarietat extrema d’un percentatge tan alt del professorat
Claustrals de l’APR:
Anna Medina (Formació Professorat)
Isabel Causadias (Belles Arts)
Núria Roca (Biologia)
Miquel Fernández (Geografia i Història)
Josep Casulleras (Filologia)
Anuncis

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: