4a reclamació d’APR : esperarem sempre? (7/7/2014)

Benvolguts companys i companyes:
 
El curs acaba, una vegada més, intens i amb molts dubtes. Després de tot un any visibilitzant la problemàtica del professorat associat (a través de campanyes com “Apadrina un associat”) i lluitant per la dignificació de les nostres condicions laborals i la reformulació d’aquesta figura, l’Assemblea de Professorat Reclamant UB tanquem una etapa havent-ne extret les conclusions següents:

 

  • Som ja més de 100 persones (concretament 103) de 13 facultats diferents (n’hi ha 19) les que hem signat la reclamació impulsada per la Coordinadora Obrera Sindical (COS UB)  i que defensem unes condicions de treball dignes per al professorat associat. Celebrem haver assolit aquest nombre, més que considerable –tenint en compte que la mobilització del PDI en temes laborals és i ha sigut sempre molt minsa– i agraïm de nou tot el suport rebut.
  • La Universitat de Barcelona no ha mostrat cap intenció d’atendre, considerar, ni evidentment buscar una solució a la precarietat cronificada de la figura de l’associat.
  • El nou model que es gesta sobre l’estructura organitzativa de la UB no preveu, o almenys no exposa, cap proposta clara per estabilitzar el professorat temporal i en frau de llei, ni tampoc per definir la carrera acadèmica (http://www.ub.edu/web/ub/ca/sites/reforma/pdf/Proposta_reforma.pdf).
  • La Universitat de Barcelona té entre els seus grans objectius per als propers anys perpetuar una docència a baix cost basada en el professorat temporal i potenciar una recerca que aporti alts ingressos, que es desvincularà de les aules.
  • La UB pren com a estendard l’excel·lència, la internacionalització i la qualitat, mentre permet unes condicions laborals deplorables i una educació cada vegada més elitista i mercantilitzada.
Per altra banda, volem posar de manifest que en la darrera setmana centenars de professors/es s’han vist obligades a presentar-se a concurs per una “plaça” de professor associat que en realitat no respon en absolut al seu perfil de docents i investigadores que realitzen tasques estructurals. Després d’anys de docència, molts professors i professores han de demostrar, ara, la seva vàlua per al lloc de treball que han desenvolupat de forma excel·lent durant tot aquest temps. Nosaltres, com ja vam manifestar en el seu moment: (https://professoratreclamantub.wordpress.com/2014/06/25/document-de-no-conformitat-amb-els-concursos/ ) considerem que un concurs s’ha de fer a l’inici de la relació entre la UB i els treballadors/es, de la manera més justa i transparent possible i de manera que els criteris de selecció s’ajustin, sempre, als perfils laborals als quals es concursa (cosa que no és el cas). Creiem fermament, per tant, que aquesta convocatòria s’ha fet amb la intenció de maquillar legalment la situació de frau de llei del professorat irregular, però sense entrar en cap moment a millorar les seves condicions d’explotació, ni tampoc resolent la problemàtica central que motiva la situació d’il·legalitat. Cal destacar, a més, que molts professors i professores poden quedar-se sense feina com a conseqüència d’aquests concursos injustos.
 
Esperem ara, per tant, un estiu encara més angoixant del que ja estem acostumats a patir, tot esperant una trucada per confirmar, o no, la nostra renovació.
 
Esperem també, l’arribada d’un inici de curs que serà intens i complex si el primer dia de classe no es troben tots els contractes necessaris en vigència. 
 
Esperarem sempre?
 
És clar que la paciència té un límit, com també les nostres vides mereixen un futur més clar, un sou més digne i un reconeixement de la feina feta.
No entenem encara la postura hermètica i desentesa del rectorat de la Universitat de Barcelona pel que fa a la reclamació col·lectiva. Entenem que caldrà prendre mesures de major efectivitat al curs vinent, perquè 500 euros al mes és violència, i no defallirem en la nostra lluita, que considerem del tot justa i necessària.
Comptem amb tots/es vosaltres per abolir l’explotació del professorat associat i per superar la incertesa permanent quant a la continuïtat de la carrera docent i investigadora del mateix professorat associat, lector terminal i dels investigadors de a la Universitat de Barcelona.
 
Assemblea de Professorat Reclamant UB
 
Barcelona, 7 de juliol de 2014
Anuncis

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: